Hundar i populärkulturen

Hundar är ett av de mest ikoniska husdjuren och många håller upp dem över alla andra. Det finns ju en anledning till varför hundar även kallas för människans bästa vän. På så sätt är det föga förvånande att vi också ser hundar avbildade på många olika sätt i många olika medier. Hunden kan minst sagt ha sägas cementerat sin plats i populärkulturen.

Film och TV

Film- och TV-världen har sedan länge tillbaka förstått rollen hundar spelar i våra liv. Lassie kan mycket väl vara den mest kända hunden i modern tid, och spelades under sina 19 säsonger och 591 avsnitt av fem olika hundar (sex om man räknar pilotavsnitten). Men Lassie var inte den första hunden som blev känd tack vare film eller tv. Schäfern Rin Tin Tin blev en stjärna redan under 1920-talet efter att ha blivit räddad från en slagfält under första världskriget. Under 1990-talet blev också sankt bernhardhunden Beethoven en favorit i många hushåll. Årtiondet innan var det också en sankt bernhardshund som blev känd för sin filmroll, men det var av en helt annat anledning. Alla som har sett filmen Stephen King-filmen Cujo vet nog mycket väl varför. Men alla kända hundar är inte verkliga hundar. Vi kan även se älskade tecknade hundar som Scooby-Doo, Snobben, Ådi, Pluto, Lady och Lufsen, Gromit, Droopy och tekniskt sett är ju även Långben en hund.

Spel

Med tanke på alla filmer och tv-serier där hundar har haft huvudroll eller åtminstone en betydelsefull roll kan man tycka det är lite förvånande att inte vi sett hundar ta samma roller i spelvärlden. Om något borde de ju kunna få samma status som alla de tecknade hundarna i världen. Ibland hittar vi istället spel som har ett generellt hundtema. Med det finns fortfarande exempel där hundar haft en större roll i spel och här följer några av dem i ingen speciell ordning:

  • Amaterasu (Ōkami)
  • Hewie (Haunting Ground)
  • Dogmeat (Fallout-serien)
  • D-Dog (Metal Gear Solid 5)
  • Riley (Call of Duty: Ghosts)
  • Rush (Mega Man-serien)
  • PaRappa (Parappa the Rapper)

För alla som gillar klassiska speltitlar kan man ju även lägga till hunden från Duck Hunt . Men bland dessa spel ovan är det bara Amaterasu och PaRappa som faktiskt har huvudrollen i sina spel. Och bara Amaterasu går faktiskt på alla fyra och beter sig som en riktig hund.